RYBA Z WARZYWAMI
Składniki:

400 g filetów z mintaja lub morszczuka
3 strąki papryki (pomarańczowa, zielona, żółta)
4 - 5 twardych, mięsistych pomidorów
1 spora cebula
2 - 3 ząbki czosnku
szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
15 czarnych oliwek
pół szklanki wywaru z warzyw
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka sosu worcester
2 łyżki mąki pszennej
po pół łyżeczki suszonego tymianku i suszonej bazylii
sól, pieprz

Przygotowanie:

Filety umyć, osuszyć, pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny. Z umytych papryk usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w krążki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na ósemki. Obraną cebule pokroić w pół plasterki. Czosnek obrać, usiekać, rozetrzeć z solą. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, rybę oprószyć mąką, zrumienić. W rondelku rozgrzać pozostały olej, zeszklić cebulę, dodać paprykę i pomidory dusić z dodatkiem czosnku i sosu worcester. Pod koniec duszenia dodać groszek i pokrojone na plasterki oliwki, wlać wywar, wymieszać, włożyć usmażona rybę. Przyprawić tymiankiem, bazylią, pieprzem i solą. Dusić razem około 15 minut.