Jak ocenić narażenie zawodowe

W związku z podejrzeniem choroby zawodowej oceny narażenia zawodowego dokonuje:

  • > lekarz zgłaszający podejrzenie, jeżeli sprawuje profilaktyczną opiekę zdrowotną nad pracownikiem,
  • > lekarz z jednostki orzeczniczej w toku ustalania rozpoznania choroby zawodowej,
  • > inspektor sanitarny przy podejmowaniu decyzji o stwierdzeniu lub braku podstaw do stwierdzenia choroby zawodowej.

Sporządza ją na formularzu stanowiącym załącznik nr 4 rozporządzenia ministra zdrowia z 1 sierpnia 2002 r. Uwzględnia się przy tym w odniesieniu do:

  • > czynników chemicznych i fizycznych - rodzaj czynnika, wartość stężeń lub natężeń i okres narażenia zawodowego,
  • > czynników biologicznych - rodzaj czynnika, ustalenie czasu kontaktu oraz stwierdzenie mechanizmu działania lub drogi szerzenia się czynnika, bez konieczności określenia stężenia tego czynnika,
  • > czynników o działaniu uczulającym (alergenów) - rodzaj czynnika i stwierdzenie kontaktu z takim czynnikiem w czasie pracy, jeżeli występował on w środowisku pracy, surowcach, półproduktach lub gotowych wyrobach bez konieczności określania stężenia tego czynnika,
  • > sposobu wykonywania pracy - określenie stopnia obciążenia wysiłkiem fizycznym oraz chronometraż czynności, które mogą powodować nadmierne obciążenie odpowiednich narządów lub układów organizmu ludzkiego.