Lody z musztardy, galaretka z burakaW jednej z najsłynniejszych restauracji na świecie The Fat Duck w Berkshire (około 50 km od Londynu), gdzie szefem kuchni jest kulinarny czarodziej, samouk Heston Blumenthal, menu degustacyjne kosztuje 97,75 funtów (około 550 zł). Blumenthal eksperymentuje z modną obecnie kuchnią molekularną, czyli taką, w której klasyczne metody gotowania zostają postawione na głowie, a z produktów wyciska się jak najwięcej smaku w nietypowy sposób. W swoimmenu degustacyjnym Blumenthal serwuje więc lody z musztardy albo o smaku wędzonego bekonu i sadzonych jajek, gazpacho z czerwonej kapusty, parfait z foie gras, sorbet z sardynek i buraczkową galaretkę. Bawi się w smażenie w wodzie, kąpiele azotowe czy tworzenie żeli, które wydzielają substancje aromatyczne. Goście zjeżdżają się z całego świata, by zjeść jego duszonego w lukrecji łososia albo kawior podawany w białej czekoladzie.