KARP WIGILIJNY W SOSIE
Składniki:

1 kg karpia
3 marchewki
2 pietruszki
por
pół selera
2 cebule
pół szklanki miodu naturalnego
łyżka utartego piernika
pół szklanki białego wytrawnego wina
łyżka drobno krojonych migdałów
garść rodzynek
szczypta cynamonu
2 goździki
pół cytryny
listek laurowy
ziele angielski
sól

Przygotowanie:

Karpia opłukać, posolić i pokroić w dzwonka. Ugotować wywar z warzyw z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i goździka. Ugotowane warzywa odcedzić, a do wywaru włożyć karpia. Wody powinno być tyle, by przykryła rybę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem tak, by nie rozgotować ryby. Sos: podgrzać miód, dodać starty piernik i szklankę wywaru z ryby. Dodać goździk, cynamon i startą skórkę z połowy cytryny. Odcedzić. Dodać rodzynki i migdały, posolić do smaku. Gorącego karpia ułożyć na półmisku i polać sosem.