Co to są napoje winopodobne i winopochodne?

Zgodnie z ustawą winiarską ( DzU z 2004 r. nr 34, poz. 292 ze zm.) napoje winopochodne owocowe lub miodowe są napojami o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 4,5 do 15 proc. objętościowych, zawierającymi co najmniej 50 proc. win owocowych (fermentowane napoje winopochodne owocowe) lub zawierającymi co najmniej 50 proc. miodu pitnego (fermentowane napoje winopochodne miodowe), ewentualnie dosładzane lub aromatyzowane. Natomiast napoje winopodobne owocowe lub miodowe będące napojami o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 9 do 15 proc. objętościowych, różniącymi się od win owocowych i miodów pitnych mniejszym udziałem soków lub miodu w nastawie, otrzymanymi w wyniku fermentacji alkoholowej na stawu na fermentowane napoje winiarskie inne niż "Polskie Wino/ Polish Wine", ewentualnie są dosładzane lub aromatyzowane.