Co i jak powinniśmy jeść


¦ Jadaj często, a mało.
¦ Nie licz kalorii, jedz do syta, ale się nie przejadaj.
¦ Jedz też oczami, przygotowuj lub kupuj produkty atrakcyjne wizualnie, np. kanapki, sałatki.
¦ Pij dziennie przynajmniej 1,5 l różnych płynów: soków, wody, kompotów.
¦ Niech twoja dieta nie będzie monotonna, co i rusz sięgaj po nowe smaki.
¦ Boisz się przytyć - usuwaj widoczny tłuszcz z mięsa, wędliny. W restauracji też poproś o usunięcie tłuszczu.
¦ Wybieraj dania gotowane lub z rusztu. Mają mniej kalorii.
¦ Sorbet i owoce to znakomity podwieczorek zamiast słodyczy.
¦ Wybieraj ciemne pieczywo. Zawiera więcej witamin i błonnika potrzebnego do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego
¦ Pamiętaj o produktach mlecznych, są dobre dla kości
¦ Stosuj różne przyprawy, nie tylko sól i pieprz. Przyprawy poprawią smak, aromat, niektóre mają też właściwości lecznicze

Dr Agnieszka Jarosz pracuje w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie