MIODY I KURKA ZIELONONÓŻKA

Reguły Slow Food w rekomendowanych restauracjach to m.in. podawanie potraw z produktów naturalnych i regionalnych, wybór win z przewodnika Gambero Rosso, sezonowe zmiany dań w menu. Postacią kluczową i gwarantem jakości potraw jest zawsze szef kuchni. Pierwszą polską restauracją rekomendowaną przez Slow Food Polska jest restauracja Romantyczna w hotelu spa Dr Ireny Eris Wzgórza Dylewskie z jej szefem Arturem Szymańskim.

W Polsce są niezwykłe gatunki roślin, zwierząt i produkty - mówi Jacek Szklarek, prezes Slow FoodPolska. Wymienia między innymi pomorską gęś karmioną tylko owsem i gęś rybińską, dziką kurę zielononóżkę, polską czerwoną krowę, świnię złotnicką i puławską, królika popielskiego.

Landzberska, grawsztyn, kosztel - w dolinie dolnej Wisły Jarosław Pająkowski odtworzył 9o gatunków starych jabłoni i drzew owocowych z sadów przyzagrodowych. Szczególne są też polskie miody: gryczany, stuliszowy, wierzbowy z dorzecza Narwi, wrzosowy z Pojezierza Drawskiego (z terenów dawnych poligonów Armii Radzieckiej).