Jaka jest recepta na dobrą szkołę

Anna Sobala-Zbroszczyk
dyrektor II Społecznego LO w Warszawie (10. miejsce w rankingu)

Dziennikarze pytają, jak się robi dobrą szkołę. A my nie robimy nic szczególnego. Zapewniamy tylko uczniom to, co powinna zapewnić każda szkoła. Tworzymy przestrzeń, w której młodzi, zdolni ludzie będą mogli się dobrze rozwijać.

s. Anna Telus
dyrektor LO im. Jana Pawła II ss. Prezentek w Rzeszowie (7. miejsce)

Jak się ma wybitnych nauczycieli, to do szkoły przychodzą też wybitni uczniowie. Do tego potrzeba jeszcze trochę błogosławieństwa bożego, trochę iskry. Staramy się, by każdy nasz uczeń miał możliwość rozwoju. Całą organizację życia szkolnego dostosowujemy właśnie do potrzeb uczniów. A ci wybitni uczniowie mają czasem wybitne oczekiwania, nierzadko trzeba dla nich skonstruować specjalny program.

Wiesław Kossakowski
dyrektor III LO im. Marynarki Wojennej RP w Gdyni (2. miejsce)

Wszystkie dzieci są zdolne. Muszą tylko trafić na mądrego nauczyciela, który te zdolności będzie potrafił odkryć. Nasze liceum utworzyło pod swoimi skrzydłami gimnazjum. Dzięki temu mamy uczniów pod opieką nie przez trzy, ale przez sześć lat. Zachęcam wszystkie świetne szkoły, by otwierały gimnazja. To naprawdę przynosi efekty.