Tradycyjne potrawy, których warto skosztować:

¦Cibulaczka - zupa cebulowa z ziemniakami i surowym żółtkiem Kapustnica - zupa z kwaśnej kapusty, wędzonego mięsa i kiełbasy Bryndzowe haluszki - kluski z tartych ziemniaków, z bryndzą i zasmażką z wędzonego boczku
¦ Kaczka w winie - szpikowana wędzonym boczkiem, podawana z ziemniakami lub ryżem
¦ Lakosze ziemniaczane - pieczone na blasze placki z gotowanych ziemniaków podawane jako dodatek do gęsi lub kaczki (także samodzielnie po wypełnieniu masą orzechową) Vyprażany syr z tatarską omaczką - panierowany i wyprażany ser żółty podawany z sosem tatarskim, (dobrze smakuje z frytkami (hranolkami) i piwem
¦ Piwo - przeważają rodzime marki: Zlaty Bażant, Corgon, Stein, Kozol, Topvar. Najniższe ceny są w dużych piwiarniach (np. w Slovenskim Pubie na ul. Obchodnej 62 - 19 koron czy w pizzeri i pubie Corgon - podwórku na Mickiewiczowej lub w Starej Sladovni Mamut na Cintorinskiej 32 (drugiej pod względem wielkości restauracji w Europie na 1600 miejsc). Najwyższe ceny są na Starówce (30 koron, a w pubie irlandzkim nawet 70). Najlepsza i najdroższa winiarnia w mieście: Velcí Františkáni na placu Franciszkańskim (codziennie przygrywa cygańska kapela). Dobra winiarnia jest na terenie Zamku (pl. Alexandra Dubczeka - trzeba iść wzdłuż górnej korony wałów). W winiarniach za lampkę wina zapłacimy średnio 30 koron, w droższych - nawet trzy razy tyle.