Kokardki w sosie pomidorowym ala Róża Trenka
Składniki:
  • 1 paczka długiego makaronu spaghetti
  • 40g gotowanej szynki pokrojonej na małe kawałki
  • 200g mięsa mielonego (mieszanego lub tylko wołowego)
  • 170g pomidorów bez skórki
  • 1/10 l czerwonego wina wytrawnego
  • 1 - 2 łyżki stołowe oleju
  • 1/3 marchewki drobno posiekanej
  • 1/2 łodygi selera drobno posiekane
  • 1 cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • garść parmezanu
  • przyprawy: pietruszka, majeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie:

Szynkę pokroić na małe kawałki i podpiec na oleju razem z posiekaną cebulą, pokrojoną marchewką i czosnkiem. Dodać mięso mielone i dobrze wymieszać. Gotować na średnim ogniu, dolać wino i odparować. Rozdrobnione pomidory wymieszać z solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodać do mięsa. Gotować około 40 minut na małym ogniu. Makaron ugotować lekko twardy, polać sosem i odrobiną oliwy. Posypać startym parmezanem i udekorować liśćmi świeżej bazylii.