200 serów, kefir i warsztaty

Ser kozi dojrzewający w skandynawskich jaskiniach‚ angielski Stilon wytwarzany w niezmieniony sposób tak samo od początków XVIII wieku‚ Whitestone Windsor blue z Nowej Zelandii‚ najczęściej nagradzany ser w swojej ojczyźnie‚ zostaną zaprezentowane na Targach Sera w Bra w Piemoncie trwających od 21 do 24 września.

To szósta edycja imprezy poświęconej mlecznym przetworom występującym we wszelkich kształtach i formach. Prezentowanych będzie 200 jego rodzajów produkowanych rzemieślniczo na całym świecie‚ m.in. górskie sery z Włoch‚ Francji‚ Szwajcariii Grecji‚ lokalny nabiał z Rumunii i Bułgarii oraz wszelkie napoje ze sfermentowanego mleka‚ np. kefir‚ labné‚ jogurty. Osobno‚ w House of Blue Cheese, zostanie pokazanych 70 gatunków serów pleśniowych. Do tego degustacja wina (1‚5 tys. etykiet) stanowiącego nieodłączną parę z serem. Odbędą się 32 warsztaty smaku poświęcone serom i odpowiednim do nich trunkom oraz specjalne zajęcia Cheese for Kids dla dzieci od lat czterech do 12. Na targi jadą także nasi bacowie (m.in. Wojtek Komperda) produkujący oscypek rekomendowany przez stowarzyszenie Slow Food.

www.slowfood.com, www.comune.bra.cn.it